Success Roar Classes

Free Online MCQ Questions for Class – 10 Maths: Chapter – 1 Real Numbers with Answers

Free Online MCQ Questions for Class 10 Maths: Chapter – 1 Real Numbers with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 10 Maths with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Maths: Real Numbers Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQ Questions for Class -10 Maths

Chapter – 1 Real Numbers with Answers

1. The decimal form of is
(a) terminating
(b) non-terminating
(c) non-terminating non-repeating
(d) none of the above

2. HCF of 8, 9, 25 is
(a) 8
(b) 9
(c) 25
(d) 1

3. Which of the following is not irrational?
(a) (2 – √3)2
(b) (√2 + √3)2
(c) (√2 -√3)(√2 + √3)

4. The product of a rational and irrational number is
(a) rational
(b) irrational
(c) both of above
(d) none of above

5. The sum of a rational and irrational number is
(a) rational
(b) irrational
(c) both of above
(d) none of above

6. The product of two different irrational numbers is always
(a) rational
(b) irrational
(c) both of above
(d) none of above

7. The sum of two irrational numbers is always
(a) irrational
(b) rational
(c) rational or irrational
(d) one

8. If b = 3, then any integer can be expressed as a =
(a) 3q, 3q+ 1, 3q + 2
(b) 3q
(c) none of the above
(d) 3q+ 1

9. The product of three consecutive positive integers is divisible by
(a) 4
(b) 6
(c) no common factor
(d) only 1

10. The set A = {0,1, 2, 3, 4, …} represents the set of
(a) whole numbers
(b) integers
(c) natural numbers
(d) even numbers

MCQ Questions for CBSE Class 10 Maths: Chapter – 1 Real Numbers

Answer Key

1. (a) 2. (c) 3. (b) 4. (c) 5. (c) 6. (a) 7. (d) 8. (c) 9. (d) 10. (b)

Share and Enjoy !

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!