Success Roar Classes

Free Online MCQ Questions for Class – 10 Social Science Geography: Chapter – 3 Water Resources with Answers

Free Online MCQ Questions for Class 10 Social Science Geography: Chapter – 3 Water Resources with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 10 Social Science Geography with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Social Science Geography: Water Resources Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQ Questions for Class -10 Social Science Geography

Chapter – 3 Water Resources with Answers

1. Which one of the following is not the cause of water scarcity? [CBSE 2011]
(a) Rapid growth of population
(b) Uneven distribution of water resources
(c) Construction of dams and reserves
(d) Increase in demand

2. Which state has made roof top rainwater harvesting structure compulsory to all the houses across the state? [CBSE 2011]
(a) Kerala
(b) Karnataka
(c) Tamil Nadu
(d) Andhra Pradesh

3. Which one of the following is not the example of Hydraulic structures in Ancient India?
(a) Bhopal Lake
(b) Lake Hauz Kauz
(c) Construction of dams, Lakes
(d) Damodar Valley Project

4. Oceans contain _____________ volume of water.
(a) 90 per cent
(b) 75 per cent
(c) 96.5 per cent
(d) 98 per cent

5. Water is a renewable resource because
(a) it is being recycled by human beings.
(b) it is renewed and recharged through hydrological cycle.
(c) it is being renewed through reduction.
(d) it can be reused again.

6. Water scarcity occurs due to
(i) low rainfall in a region
(ii) large population
(iii) over-exploitation
(iv) unequal access
(a) (i) and (ii)
(b) (ii) and (iii)
(c) (i) and (iv)
(d) All of the above

7. In semi-arid regions of Rajasthan the traditional system of storing drinking water in underground tanks are called
(a) Dugwells
(b) Johads
(c) Tankas
(d) None of the above

8. Nagaijuna Sagar Dam is located in the state of
(a) Orissa
(b) Karnataka
(c) Kerala
(d) Andhra Pradesh

9. On which river is the Bhakra Nangal Dam located?
(a) Jhelum
(b) Chambal
(c) Satluj
(d) Chenab

10. The diversion channels of the Western Himalayas are called
(a) Canals
(b) Inundation channels
(c) Kuls
(d) Khadins

MCQ Questions for CBSE Class 10 Social Science Geography: Chapter – 3 Water Resources

Answer Key

1. (c) 2. (c) 3. (d) 4. (c) 5. (b) 6. (d) 7. (c) 8. (d) 9. (c) 10. (c)

Share and Enjoy !

2.5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!