Success Roar Classes

Free Online MCQ Questions for Class – 10 Social Science Geography: Chapter – 2 Forest and Wildlife Resources with Answers

Free Online MCQ Questions for Class 10 Social Science Geography: Chapter – 2 Forest and Wildlife Resources with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 10 Social Science Geography with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Social Science Geography: Forest and Wildlife Resources Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQ Questions for Class -10 Social Science Geography

Chapter – 2 Forest and Wildlife Resources with Answers

1. Which one of the following is not considered a sacred tree in India [CBSE 2011]
(a) Peepal
(b) Neem
(c) Banyan
(d) Mango

2. Which one of the following is an example of endemic species? [CBSE 2011]
(a) Nicobar Pigeon
(b) Asiatic Buffalo
(c) Horn Bill
(d) Black buck

3. Periyar Tiger reserve is located in
(a) Rajasthan
(b) Uttar Pradesh
(c) Tamil Nadu
(d) Kerala

4. The Buxa Tiger Reserve in West Bengal has been threatened about the loss of habitat of many species due to
(a) Industrial development
(b) Agricultural expansion
(c) Port activities
(d) Mining

5. Which one of the following statements is not true with regard to depletion of flora and fauna?
(a) Land required for housing
(b) Agricultural expansion
(c) Mining activities
(d) Shifting agriculture

6. What was the aim of Chipko movement? [CBSE 2011]
(a) Human rights
(b) Political rights
(c) Agricultural expansion
(d) Forest conservation

7. Most of the forests in the North eastern states belong to the category of __________ .
(a) Wastelands
(b) Protected forests
(c) Unclassed forests
(d) Mangroves

8. The Mundas and Santhals of Chhota Nagpur region worship which one of the following trees?
(a) Mahua
(b) Mango
(c) Peepal
(d) Tamarind

9. Which of these statements is not a valid reason for the depletion of flora and fauna? (Textbook)
(a) Agricultural expansion
(b) Large-scale development projects
(c) Grazing and fuel wood collection
(d) Rapid industrialisation and urbanisation

10. Which of the following conservation strategies do not directly involve community participation? (Textbook)
(a) Joint forest management
(b) Beej Bachao Andolan
(c) Chipko Movement
(d) Demarcation of Wildlife Sanctuaries

MCQ Questions for CBSE Class 10 Social Science Geography: Chapter – 2 Forest and Wildlife Resources

Answer Key

1. (b) 2. (a) 3. (d) 4. (d) 5. (a) 6. (d) 7. (c) 8. (a) 9. (d) 10. (d)

Share and Enjoy !

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
K. Varsha

This is very good

Anshul Jindal (Director-SRC)

Thanks for your kind feedback

error: Content is protected !!